DAYAK under pressure
Woestijn in India

De Tharwoestijn, of Grote Indiase Woestijn, ligt in noordwest India en in zuidoost Pakistan. Maar ook de gebieden rondom de woestijn kennen waterschaarste.
Dat ondervond de grote Moghulheerser Akbar, toen hij na de geboorte van zijn zoon Jahangir in 1571 besloot een stad te bouwen ter ere van
de soefi-heilige Salim Chishti, die de geboorte van de latere troonopvolger voorspelt had. De stad werd gebouwd onder supervisie van Akbar zelf, op de plek waar de heilige gewoond had, nabij het dorp Sikri, zo'n 40 km van Agra.
Fatehpur Sikri werd een buitengewoon voorbeeld van
Moghul architectuur met indrukwekkende paleizen, moskeeën en openbare gebouwen.

Fatehpur Sikri is echter maar korte tijd de hoofdstad van het Moghulrijk geweest. Het meer, de natuurlijke waterleverancier voor de stad, bleek niet groot genoeg was om het steeds groeiende aantal inwoners van water te voorzien. Toen Akbar in 1585 de stad verliet om te vechten tegen opstandige Afghaanse stammen in het noorden, werd Fatehpur Sikri verlaten en het noordelijker gelegen Lahore werd de nieuwe hoofdstad.
Kijk voor meer informatie over Noord India en de uitlopers van de Himalaya op
Noord-India.

Nog eenmaal daarna, in 1619, was
Fatehpur Sikri een paar maanden lang de hoofdstad van het grote rijk, toen Jahangir er beschutting zocht tegen de in Agra heersende pest. Daarna werd de stad voorgoed verlaten tot de eerste archeologische opgravingen in 1892.
 • Your caption here
  Stacks Image 14
 • Your caption here
  Stacks Image 20
 • Your caption here
  Stacks Image 21
 • Your caption here
  Stacks Image 22
 • Your caption here
  Stacks Image 23
 • Your caption here
  Stacks Image 24
Poster Lite theme by ThemeFlood