DAYAK under pressure
Mangrovebos in Mexico

Mangrovebossen groeien in het natuurreservaat Sian Ka'an, langs de Caribische kust van Mexico ten zuiden van Cancun. Het is de habitat voor veel vogels zoals de visarend. In het reservaat bevinden zich meerdere lagunes. Deze lagunes bevatten zoet water dat opborrelt uit talloze bronnen en zijn met elkaar verbonden door natuurlijke kanalen. De verbindingskanalen tussen de lagunes in het natuurreservaat Sian Ka'an, blijven open door de sterke stroming die er staat. Stap uit je bootje en laat je meedrijven met de stroom... Een onvergetelijke ervaring!

Reserva de la Biósfera Sian Ka'an

Het natuurreservaat Sian Ka'an ontstond in de jaren 70 van de vorige eeuw, op initiatief van Unesco. Het ligt langs de Caribische kust van Mexico, in Yucatán, bij Tulum. De mangrovebomen maken met hun ondoordringbare wirwar aan takken en wortels het achterland hier minder kwetsbaar voor stormen.Tussen de luchtwortels groeien epifyten als bromelia's, orchideeën en ook cactussen. Mangrove zuivert en filtert het zeewater en is daardoor onmisbaar voor het rif dat voor de kust ligt. Daar waar de mangrovebossen verdwenen zijn, zoals rond Cancun, verkeert ook het rif in slechte conditie.
In het natuurreservaat wordt de plaatselijke bevolking gestimuleerd op een duurzame manier met het land om te gaan. Mexico heeft 23 dergelijke reservaten, waarvan er 12 op de lijst van Unesco staan. Ze varieren van droge woestijnen tot regenwoud en mangrovekusten. Ze hebben gemeen dat in ieder gebied de focus ligt op het totale ecosysteem en de biodiversiteit daarin. Gecontrolleerd toerisme is voor veel van de gebieden een belangrijke inkomstenbron. Qua duurzaamheid is Sian Ka'an vrij succesvol. Dorpsbewoners hebben hun landbouwmethodes aangepast en kreeftenvissers vissen niet in de periode dat eieren gelegd en jongen geboren worden. Huizen die langs de kust gebouwd worden moeten worden toegerust met milieuvriendelijke voorzieningen voor onder meer water, energie en toiletten. Sian Ka'an wordt door Unesco erkend als werelderfgoed. (lonely planet)
 • Your caption here
  Stacks Image 14
 • Your caption here
  Stacks Image 24
 • Your caption here
  Stacks Image 25
 • Your caption here
  Stacks Image 26
 • Your caption here
  Stacks Image 27
 • Your caption here
  Stacks Image 28
 • Your caption here
  Stacks Image 29
 • Your caption here
  Stacks Image 30
 • Your caption here
  Stacks Image 31
 • Your caption here
  Stacks Image 32
Poster Lite theme by ThemeFlood