DAYAK under pressure
HIMALAYA EN ANDES

In de regio's van de Himalaya en de Andes staan culturen onder permanente druk door armoe, achterstelling en/of onderdrukkingen, en soms ook door grootschalig toerisme.

Van onderdrukking is
Tibet natuurlijk het meest sprekende voorbeeld. In 1955 werden grote delen van het historische Tibet bij de Volksrepubliek China ingelijfd. Elk verzet werd door harde maatregelen onderdrukt. Vooral het kloosterleven en de kloosters zelf moesten het hierbij ontgelden en werden in de periode tussen 1959 en het einde van Culturele Revolutie op grote schaal verwoest. De Dalai Lama deed een vergeefs beroep op de VN en vestigde uiteindelijk na zijn vlucht in 1959 een regering in ballingschap in Noord-India te Dharamsala. Het verzet laaide regelmatig op in de vorm van protestdemonstraties en gewapende acties van kleine verzetsgroepen. En velen zullen zich de beelden van de protesten tegen de Chinese overheid in maart 2008 in de aanloop naar de olympische Spelen in Beijing nog wel herinneren.


KLIK OP DE PLAATJES


In
Ladakh in de Indiase Himalaya ontstaat de druk door een heel ander proces. Ladakh is van oudsher een landbouwgemeenschap. De toegenomen ontwikkeling heeft hier echter een afhankelijkheid van kunstmest en pesticiden gecreëerd. Bovendien is er een tendens ontstaan om producten te verbouwen voor de verkoop (vaak weinig opbrengend diervoer) ten koste van consumptiegewassen. Eten moet daardoor ook hier, net als op Borneo, duur worden gekocht of worden gesubsidieerd. Dit proces ondermijnt uiteindelijk de Ladakhi cultuur.
Bhutan probeert onder alle druk van buitenaf zijn eigenheid te bewaren in relatie tot de machtige buurlanden India en China enerzijds en anderzijds door massatoersime te voorkomen. Het is daarom duur om als toerist Bhutan te bezoeken. Een bezoeker kan bovendien alleen een visum krijgen als hij of zij de reis boekt bij een door de Bhutaanse overheid erkend reisbureau.

De Indianen uit het Andesgebergte vormen de armste groep van de bevolking in toch al arme landen zoals Peru en Ecuador. Een kwart van hen is ondervoed. Het kindersterftecijfer ligt erg hoog. De leefomstandigheden in het gebergte zijn slecht: ’s nachts vriest het bijna heel het jaar en overdag schijnt de zon verraderlijk fel. De opbrengst van de oogst blijft door gebrek aan bemesting laag en ook hagel, bevriezing en langdurige droogte kan de oogst doen mislukken. Velen immigreren dan ook naar de lager gelegen plattelands gebieden of naar de steden. Maar ook daar zijn hun kansen vaak beperkt.
Poster Lite theme by ThemeFlood