DAYAK under pressure
Jemmy Button

In 1830 nam Robert FitzRoy, kapitein van de Beagle, 4 Yahgans in gijzeling nadat een van zijn boten gestolen was tijdens zijn tocht door de Straat van Magellaan.

fitzroy_cropped_jpg_477x330_crop_upscale_q85
Robert FitzRoy

Hij nam de gijzelaars mee naar Engeland waar men hen de taal, cultuur en godsdienst van Europa leerde, zodat ze later zouden kunnen bemiddelen tussen de Engelsen en de locale bevolking.
De bekendste van de gijzelaars was de 14jarige O'run-del'lico, door de Engelsen
Jemmy Button genoemd naar de paarlemoeren knoop die FitzRoy zijn familie voor hem betaalde.

jemmy button 1 jemmy-button-tryo-teatro-banda-2
Jemmy Button voor en na zijn verblijf in Engeland

Toen FitzRoy een jaar later opnieuw naar Vuurland vertrok met de Beagle, werden de gijzelaars teruggebracht. Ook aan boord was Charles Darwin, die tijdens deze reis zijn evolutietheorie zou ontwikkelen. In zijn dagboek beschrijft Darwin zijn contact met Jemmy en de andere Vuurlanders.

Na terugkeer op zijn geboortegrond heeft Jemmy Button nooit meer volledig de draad van zijn oude leven kunnen oppakken. Men zegt dat hij een groot aandeel had in de moord op een aantal missionarissen in Wulaia Bay in 1859, hetgeen hij zelf ontkende. In 1863 legde men opnieuw contact met Jemmy, waarna ook de contacten met de Yahgans verbeterden. Jemmy overleed in 1864.


unknown
HMS Beagle in de Straat van Magellaan
Poster Lite theme by ThemeFlood